Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sansa pe care nu toti oamenii o primesc

Tags: dezvoltare personala, viitor, trecut, regrete, destin

Oamenii nu isi doresc ca lucrurile sa aiba sens. Stiti de ce? Pentru ca, daca ar fi asa, am avea cu totii probleme. Conduci cu viteza fiindca asa iti place sau fiindca te grabesti. Daca lucrurile ar fi logice, un politist te-ar opri de fiecare data si ti-ar da amenda. Dar ce se intampla cand un politist chiar te opreste?


 Te enervezi si spui ca nu-i corect! Dar, desigur, este corect. In plus, este si logic. Daca viata ar avea o logica anume, fie ne-am comporta cu totii mult mai bine, fie am trai tot timpul cu frica in san, asteptand sa fim pedepsiti in orice clipa pentru toate lucrurile rele pe care le facem intr-o zi.

Vrem ca viata sa aiba sens atunci cand acest lucru ar fi in avantajul nostru. In orice alte situatii, e interesant sa nu stim ce urmeaza sa se intample. Ar putea sa pice cap, ar putea sa pice pajura. Oamenii fac lucruri gresite tot timpul si scapa nepedepsiti. Oamenii buni isi frang gatul. Ai prefera ca numai oamenii buni sa aiba parte de recompense? Cat de des esti un om bun? Cat de des meriti binele pe care il primesti? N-ai vrea, mai degraba, sa ai o viata interesanta decat una corecta?

(Jonathan Carroll)


Am ales acest citat fiindca ilustreaza cat se poate de bine gradul de nemultumire pe care il atingem uneori considerand ca totul ni se cuvine. In realitate insa, nu ni se cuvine nimic. Cand primim ceva de-a gata, trebuie sa fim recunoscatori, nu sa consideram ca suntem indreptatiti sa cerem si mai mult si ca ursitoarele ne-au pus pe noi sub o stea norocoasa.

Suntem insa indreptatiti sa fim rasplatiti pentru eforturile noastre. Iar sansa de a nu sti ce se intampla maine inseamna o libertate extraordinara. Posibilitatea de a o lua de la capat in fiecare zi inseamna o sansa pe care nu toti oamenii o primesc.

Decizia de a ne schimba viata inseamna o oportunitate care ne demonstreaza, daca alegem sa mergem pe alt drum, ca destinul e numai in mainile noastre. Viata poate fi asa cum alegem noi sa o construim, in functie de eforturile mai mari sau mai mici pe care le depunem.

Putem analiza fiecare intamplare din zi, putem regreta fiecare decizie din trecut, putem incerca sa ne imaginam un scenariu umbrit de "ce-ar fi fost daca...". Sau putem privi cu incredere catre un viitor necunoscut fiind bucurosi ca avem libertatea de a nu sti ce se intampla maine.

Pe cat de coplesitor ni se pare uneori chiar trecutul, un viitor pe care l-am cunoaste dinainte ne-ar dobori. Desi nu ne dam seama de constrangerea pe care o astfel de capacitate ar reprezenta-o, nu e greu de inteles de ce a nu-ti cunoaste viitorul reprezinta, de fapt, libertatea de a trai cum vrei.

Nu ti-a scris nimeni de dinainte ca ti-e sortit sa devii doctor, cu atat mai putin daca altcineva ti-a dictat aceasta dorinta. Poti deveni exact cine iti doresti si poti alege sa iti scrii singur nu doar un viitor posibil, ci zece.

In acelasi timp, nu uita ca odata cu necunoscutul si cu aceasta libertate vin si multe circumstante care ne pot abate de la drumul nostru. Atunci cand nu e chip sa mergem mai departe, e mai bine sa nu ne impotrivim si sa citim in acea intamplare o lectie a vietii care ne-a aratat doar ca acela nu era un drum pentru noi, dar ca alte o mie de cai sunt deschise pentru a le explora.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016