Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Temerile unui freelancer in 2014. Cum trecem peste greutati?

Tags: freelancer, freelanceri, temeri, management financiar, timp, neincredere, antreprenoriat

Iti iei viata in maini atunci cand devii freelancer. Sa spunem ca ai ales deja si ca ai gasit curajul de a face acest pas. Iar acum trebuie sa lucrezi pentru tine si numai pentru tine. Si iti dai seama ca te lovesti de nenumarate obstacole si ca ai, brusc, mult mai multe responsabilitati.


In ultima perioada au inceput sa apara din ce in ce mai multe propuneri pentru introducerea in scoala gimnaziala a cursurilor de management financiar si de antreprenoriat. Mi s-ar parea un important pas inainte.

Lipsa exemplelor concrete si nu a celor prezentate in general la televizor ii face astazi pe cei mai multi tineri sa creada, din start, ca nu au nicio sansa de a reusi pe cont propriu. Si chiar daca le lipsesc cunostintele care ar putea fi totusi acumulate pe parcurs, acestia decid din start ca nu au cum sa reuseasca intr-o societate saturata de succesul aparut peste noapte.

Realitatea? Pe oamenii care iti vor spune ca reusesti in Romania si daca iti platesti taxele la timp, daca muncesti si ai rabdare, ii gasesti de prea putine ori la televizor, ii auzi foarte rar la radio, dar ii descoperi in revistele de specialitate si la conferinte. Nu merg la televizor nu pentru ca nu si-ar dori sa ofere un exemplu, ci pentru ca nu sunt chemati. Stim cu totii ca divertismentul facil continua sa ocupe orele de varf ale canalelor de televiziune de la noi.

Una dintre fricile majore pe care le au freelancerii tine de neincredere. Nu sunt convinsi ca ofera produse sau servicii de o calitate suficient de mare incat sa ceara un pret prea ridicat. Isi fixeaza astfel singuri niste standarde mult prea joase de care se desprind ulterior cu greu.

Cum se poate rezolva aceasta problema a neincrederii? E important sa fixam de la inceput standarde inalte, cautand mai apoi sa umplem acele goluri pe care le identificam. Trebuie sa cerem mai mult de la noi si sa oferim calitate crescuta.

Standardele inalte creeaza automat asteptari mai mari din partea clientului, iar asta ne obliga pe noi sa crestem calitatea produselor sau serviciilor noastre. Intr-un final, exista doi beneficiari ai acestui parcurs: clientul obtine produse sau servicii cu o calitate crescuta, iar freelancerul isi imbunateste aptitudinile profesionale.



De asemenea, unii freelanceri considera ca nu au suficiente cunostinte in domeniul respectiv si din acest motiv se tem sa inainteze sau sa se indrepte catre zone necunoscute din mediul lor. Cea mai potrivita comparatie e cea a unei masini care parcurge un drum pe timp de noapte. Mergem cu grija fiindca vedem in fata noastra atat cat lumineaza farurile. Dar tocmai faptul ca vedem doar la cativa metri in fata noastra ne face sa continuam. Acele cunostinte ne lumineaza kilometri intregi de drum, pe masura ce avansam.

Conditia este aceasta: sa avansam. Nu ar trebui sa ne oprim niciodata din invatat, ci ar trebui constant sa ne imbunatatim aptitudinile si cunostintele in domeniile in care ne dorim sa excelam. In paralel insa, avem sansa de a invata prin experiente, avantaj care lipseste in perioada celor mai multe studii pe care le facem.

O alta teama e reprezentata de golurile financiare. Gestionarea finantelor devine un aspect de care trebuie sa ne ocupam temeinic. Fara siguranta unui salariu fix, multi dintre freelanceri intampina nenumarate probleme financiare, cu precadere in primul an de activitate.

Vom reduce astfel costurile pe cat posibil si ne vom gestiona banii cu mult mai grija. Desi par sfaturi de bun simt si evidente, ati fi suprinsi de numarul celor care cheltuie mai mult decat isi permit.

Timpul devine un factor extrem de pretios. Daca nu am inteles pana acum semnificatia sintagmei "Timpul inseamna bani", acum e cel mai potrivit moment pentru a incepe sa vedem lucrurile diferit.

Nu vom munci mai putin, ci mai mult. Cunosc un om extrem de talentat care doarme in reprize fiindca munceste aproape tot timpul. A reusit sa gaseasca un echilibru intre munca si viata personala, dar a ajuns aici dupa mai multi ani de munca in care si-a imbuntatit abilitatile. Timpul nostru este... al nostru. Si este atat de valoros incat aproape fiecare minut ar trebui folosit pentru a investi in noi.



Sa nu cadem in capcana nevoii de relaxare. Daca nu avem un echilibru, daca nu dormim suficient, daca nu ne hranim cum trebuie, vom fi obositi, vom crede ca nu facem fata stresului si vom ajunge sa ne epuizam inainte de a obtine rezultate concrete.

Suntem ceea ce gandim si devenim ceea ce ne imaginam ca putem fi. Imaginatia ne duce departe si increderea e motorul care ne face sa ne miscam in directia dorita. Cand marea devine agitata, noi trebuie sa devenim inotatori mai buni.

Sa nu uitam, pe final, ca cea mai buna metoda de a avea viitorul pe care ni-l dorim este de a face tot ce putem in prezent. Sa renuntam la ideea ca un viitor miraculos ni se va intampla de la sine peste cativa ani. Vom ajunge acolo unde ne dorim atata vreme cat continuam sa muncim, sa fim pasionati de ceea ce facem, sa devenim din zi in zi mai buni si sa vedem cum visul nostru se construieste prin caramizi mici pe care le adaugam treptat.

Si daca nici asta nu v-a convins, ganditi-va la urmatorul lucru si luati cu voi ideea aceasta cand nu aveti suficienta hotarare: peste cinci ani va veti dori sa fi inceput azi.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016