Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daca pierzi, nimeni din economia romaneasca nu o sa te ajute!

Tags: taxe, impozite, fiscalitatea, antreprenori, afaceri, sistem fiscal, plata taxelor, gabriel sincu

Un pas mai e pana cand vom ajunge sa vedem lista impozitelor in fata ochilor atunci cand ne trezim. Bine-ar fi sa se afle insa in discutii permanente si din ce in ce mai aprige pana cand din intregul haos care domneste acum in fiscalitatea autohtona se va forma un univers care sa aiba si sens.


Relatia actiune si reactiune se desfasoara in Romania dupa niste paradigme care te fac filozof fara sa vrei. Ajungi astfel la concluzii amare atunci cand ai vrea, sa spunem, sa sprijini economia din tara si sa nu apelezi la furnizorii sau producatorii straini.

Cum pana la capitolul seriozitate si calitate e insa cale lunga, dupa ce iesi in pierdere in urma unor tepe cat se poate de autohtone, ajungi la o singura concluzie: daca pierzi, nimeni din economia romaneasca nu o sa te ajute!

Asa ca te ghidezi dupa reguli proprii, stabilesti relatii si parteneriate cu oameni din alte tari si, intr-un final, platesti taxe si impozite intr-un stat in care nu ai gasit umar pe care sa oftezi cand s-au acumulat majorari.

Cand ajungi la cateva sute de milioane datorii, asa cum mi-a spus un prieten, intelegi ca ai doua variante: mergi mai departe in speranta ca pana la urma platile intarziate se vor face sau iti iei campii. In ambele situatii, devii insa amortit si un fel de erou de fier trecut prin focurile fiscalitatii.

Aceasta mentalitate de a incerca sa iesi de sub gheara taxelor e educata cu grija de un sistem in care increderea populatiei in felul in care sunt gestionati banii contribuabililor e egala cu increderea pe care o avem ca o autostrada la noi e finalizata in termenul anuntat.

Gabriel Sincu, executive Director, Tax Advisory Services, EY Romania, aminteste intr-un articol pentru HotNews.ro de cele doua probleme majore din antreprenoriatul de la noi: o birocratie exagerata si lipsa transparentei in cheltuirea banului public.

Acesti factori ne fac sa ne comportam cu neincredere fata de stat si sa dezvoltam o economie infloritoare in alta directie: in "subteran".  Asa cum explica si Gabriel Sincu, faptul ca statul nu gestioneaza bine acesti bani face ca fuga de plata impozitelor sa se mentina:

"Asadar, dezvoltarea unei astfel de mentalitati este cu atat mai paguboasa cu cat aceasta va dainui pe parcursul mai multor generatii si va fi foarte greu de eradicat. Surowiecki ne spune ca un sistem fiscal eficient se bazeaza in primul rand pe increderea contribuabililor: in primul rand in Guvern ca foloseste banii judicios si, in al doilea rand, in faptul ca toata lumea respecta regulile jocului si nu incearca sa triseze. Daca aceasta incredere este erodata, atunci intreg sistemul se clatina si merge catre colaps".

Cu alte cuvinte, nu mai credem si nici nu vrem sa ni se demonstreze contrariul. Cu o neincredere cumulata cu dezamagirea fata de sistem, ne orientam catre oportunitati care vin din tari straine. Dupa ce am avut ocazia sa ascult discursurile mai multor antreprenori tineri din mediul de afaceri local, m-am bucurat sa vad optimismul acestora nu parea sa fie stirbit de plata taxelor catre stat.

Chiar daca in afacerile mai mici lucrurile se gestioneaza mai usor, sa nu uitam ca pentru start-up-uri si pentru companiile mai mari, inevitabil supuse serviciilor si unor intarzieri care nu pot fi controlate, drumul catre succes e presarat cu obstacole nascute de acceasi mama: fiscalitatea.



Acest articol a fost publicat de Marketing Portal si pe site-ul Fiscalitatea.ro.

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016