Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 pasi spre imbunatatirea relatiilor

Tags: construire relatii, intelegere, empatie, incredere, dorinte

Oamenii sunt prin definitie niste fiinte sociale. Ne place sa fim intelesi si apreciati. Din pacate insa, relatiile personale nu mai sunt de mult cultivate, punandu-se accent tot mai mare pe realizarile individuale. Devenim din ce in ce mai putin empatici iar relatiile noastre au de suferit.
Iata cateva moduri prin care poti sa reconstruiesti relatiile cu cei dragi si sa formezi unele noi:
 
1. Invata sa asculti si sa intelegi
Suntem prea ocupati si preocupati de ale noastre ca sa mai fim cu adevarat atenti la ce ni se spune. Cu totii ne dorim sa fim ascultati, insa nu putem asculta la randul nostru. Lipsa unei comunicari eficiente este principala cauza a destramarii relatiilor. Solutia este simpla: asculta cu atentie si intelege ce ti se spune. Atunci cand cineva iti spune ceva, incearca sa il asculti fara a il intrerupe si fara a il judeca. Concentreaza-te asupra celor spuse si fa tot posibilul sa intelegi ce ti se comunica. Vei fi mult mai apreciat de ceilalti.
 
2. Invata sa ai incredere in altii
Avem tendinta sa ne pierdem increderea in ceilalti deoarece am fost dezamagiti in trecut. Nu mai suntem dispusi sa ne punem increderea in cineva, de teama sa nu fim raniti. Insa increderea este un element indispensabil unei relatii adevarate, de orice natura ar fi ea (prietenie, afaceri, familie, dragoste).
 
Cand iti lipseste increderea, iti faci griji despre ce fac, ce gandesc si ce spun ceilalti cand tu nu esti in preajma. Nu te mai poti bucura de apropiere fiindca este prea preocupat sa monitorizezi si sa controlezi ce face celalalt.
 
Adevarul este ca nu ai cum sa stii niciodata daca cineva te va rani sau nu. Nu exista astfel de garantii in viata. Te poti proteja, insa pana cand?
 
3. Exprima-ti dorintele in mod sincer
De cele mai multe ori, suntem dezamagiti de cineva apropiat. Insa daca stam sa ne gandim cu atentie, ne expunem singuri acestor dezamagiri. Nu le spunem celorlalti ce ne dorim cu adevarat si apoi ii blamam pentru ca nu ne-au citit gandurile, ceea ce nu e drept. Daca vrei ceva anume, fii sincer si spune-i celuilalt exact ce iti doresti.
 
4. Invata sa oferi
Fiind egoisti prin natura noastra, intotdeauna ne punem intrebarea „Eu ce am de castigat de aici?” Ne dorim mereu sa castigam ceva de pe urma unei relatii: influenta, emotii pozitive, incredere, etc. Insa realitatea este ca, daca nu oferi la randul tau, nu vei avea pe nimeni in preajma. Ofera oamenilor atentia si aprecierea ta. Vei observa imediat diferenta.
 
5. Renunta la ideea ca trebuie sa ai mereu dreptate
Ne place sa avem dreptate si ne simtim foarte prost cand nu avem. Atunci cand nu suntem de acord cu opinia cuiva, ne enervam. Cand nu ne place ceva, judecam. Cand credem ca stim cel mai bine, oferim sfaturi nesolicitate.
 
Adevarul este ca nimanui nu ii place sa i se spuna ce sa faca. Vrem sa fim intelesi, nu sa ni se tina predici. Atunci cand interactionam cu ceilalti, trebuie sa renuntam la ideea de a avea intotdeauna dreptate.
 
Asta inseamna ca nu iti impui opinia cu forta, nu devii agresiv si critic, chiar daca nu esti deloc de acord cu ce ti se spune. Chiar daca simti ca ai dreptate, trebuie sa intelegi ca fiecare este indreptatit sa aiba propria opinie. Accepta-i pe ceilalti asa cum sunt si vei simti diferenta.
 
Daca te gandesti doar la tine, nu ai cum sa construiesti si sa mentii o relatie autentica. Asculta-i cu atentie pe ceilalti, renunta la tentatia de a-i judeca si invata sa oferi la randul tau.
 
Sursa: PickTheBrain.com
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016