Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Top 12: De ce oamenii buni fac lucruri rele

Tags: comportament neetic, comportament imoral, motivatii, oameni buni, infractiuni

De ce oamenii inteligenti si aparent buni comit infractiuni? Ce ii motiveaza? Acesta este subiectul unei lucrari realizate de Dr. Muel Kaptein din cadrul Rotterdam School of Management, iar Business Insider a realizat o lista a celor mai interesante motive pentru care oamenii aparent talentati si cinstiti aleg sa fure, sa insele sau sa ucida.
1. Efectul Galatea
Imaginea de sine determina comportamentul unui individ. Oamenii care au un simt al individualitatii bine dezvoltat sunt mai putin predispusi sa faca lucruri imorale sau ilegale. In schimb, oamenii care considera ca mediul inconjurator le determina succesul si care nu considera ca pot lua decizii singuri sunt mult mai dispusi sa incalce regulile, deoarece nu se simt atat de responsabili pentru faptele comise.
 
2. Presiunea timpului
In cadrul unui studiu, unor studenti la Teologie li s-a spus ca trebuie sa predice parabola bunului samaritean, apoi sa mearga intr-o alta cladire, unde urmau sa fie filmati. Pe drumul inspre acea cladire, acestia intalneau un om aflat in stare critica. Atunci cand au avut suficient timp la dispozitie, aproape toti studentii l-au ajutat pe om, insa atunci cand au fost incurajati sa mearga cat mai repede, pentru a ajunge in cealalta cladire, 90% dintre studenti l-au ignorat pe omul aflat in dificultate.
 
3. Acceptarea furturilor minore
Angajatii sunt tentati sa fure tot felul de maruntisuri de la locul de munca: pixuri, pliculete de zahar, chiar si hartie igienica. Aceste furturi minore sunt ignorate si, in cele din urma, oamenii incep sa impinga limitele.
 
4. Supra-aprecierea
Majoritatea oamenilor nu se considera mediocri, ci se cred mai destepti si mai importanti decat ceilalti. La locul de munca, acest lucru poate duce la neintelegeri. Daca un coleg este promovat, celalalt nu va considera ca acesta a obtinut pe merit promovarea. Astfel de ganduri pot conduce la comportamente neetice.
 
5. Bogatia excesiva
Bogatia si mediile care o reflecta pot influenta comportamentele imorale si neetice. Conform studiilor, cu cat oamenii au mai multi bani, cu atat sunt mai egoisti si mai rai.
 
6. Efectul Pygmalion
Modul in care oamenii sunt priviti si tratati le influenteaza comportamentul. Atunci cand angajatii sunt priviti cu suspiciune si sunt considerati a fi potentiali hoti, acestia sunt mult mai dispusi sa devina cu adevarat hoti.
 
7. Influenta mediului inconjurator
Daca mediul de lucru este unul corupt, angajatii vor accepta treptat tacticile corupte si vor dveni la randul lor necinstiti.
 
8. Teoria reactantei
Regulile sunt facute pentru a preveni comportamentul necorespunzator, insa atunci cand sunt considerate a fi nedrepte, acestea pot provoca efectul opus. Conform teoriei reactantei, oamenii reactioneaza in mod ostil atunci cand le este amenintata libertatea si isi manifesta rezistenta fata de aceste reguli, incalcandu-le.
 
9. Supunerea fata de autoritate
Suntem obisnuiti sa ascultam de cei sus-pusi. Atunci cand o persoana aflata intr-o pozitie superioara ne cere sa facem ceva imoral sau ilegal, ne este greu sa spunem nu. Comportamentul nepotrivit este mai usor justificabil atunci cand consideram ca nu am facut decat sa indeplinim dorintele altcuiva.
 
10. Lipsa organizarii
Atunci cand oamenii se afla intr-un mediu dezorganizat si haotic, acestia presupun ca nu exista o autoritate clara. In astfel de medii, oamenii sunt mai inclinati sa incalce regulile legale si morale.
 
11. Competitii in care exista un singur castigator
In cadrul competitiilor in care exista un singur castigator, oamenii sunt mult mai dispusi sa triseze. Motivul este simplu: toti vor cu tot dinadinsul sa castige si sa evite esecul. Cei mai dispusi sa triseze sunt cei care se afla in primele randuri, care au sanse reale sa castige premiul cel mare.
 
12. Mecanismul inductiei
Oamenii isi compara comportamentul prezent cu cel din trecut. De cele mai multe ori, comportamentul necorespunzator din trecut nu li se pare atat de „rau”. Odata ce comportametnul neetic devine o rutina, devine posibil si comportamentul extrem de imoral sau neetic.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016