Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Calitatea relatiilor interumane este stabilita de tehnologie si social media?

Tags: social media, relatii interumane, tehnologie, viitorul relatiilor

Ne verificam email-urile in timpul sedintelor, comunicam prin instant messaging si comandam produse online folosind telefonul mobil in timpul orelor, iata cateva exemple prin care Sherry Turkle, psiholog, isi sustine teoria potrivit careia "tehnologia ne duce in locuri in care nu vrem sa mergem" si ca aceasta comunicare constanta de pe retelele de socializare este in detrimentul conversatiei reale.
Aceasta este de parere ca acest lucru va avea consecinte grave asupra relatiilor interumane, asupra perceptiei despre sine si asupra emotiilor. Cea mai mare problema este aceea ca, atunci cand postam ceva online, trimitem un SMS sau un email, putem sa ne infatisam exact asa cum dorim sa fim vazuti. "Putem edita sau sterge informatiile, ceea ce inseamna ca putem retusa continutul" spune ea.
 
Deoarece avem tot timpul telefoanele mobile asupra noastra, tindem sa fim mult mai selectivi privind lucurile la care suntem atenti. Oridecateori o conversatie sau un subiect nu ne mai intereseaza, putem face apel la dispozitivele mobile si sa ne deconectam de la realitatea inconjuratoare. Astfel, ne deconectam practic de la prieteni, familie sau colegii de munca.
 
Aceasta tendinta de deconectare da nastere unei situatii care ne face sa "avem asteptari mai mari de la tehnologie decat de la ceilalti". Turkle sustine ca, in cele din urma, tehnologia va pune bazele unui program asemanator lui Siri, care sa ne ofere "tovarasie fara a ne cere prietenia".
 
Ce se poate face pentru stoparea acestui fenomen? Nu trebuie sa ne intoarcem in Evul Mediu, nici la viata inainte de smartphone, ci mai degraba sa devenim constienti de relatia pe care o avem cu tehnologia. Si, cel mai important, ar trebui sa ne oferim cateva ore pe zi pe care sa le petrecem fara a fi conectati la niciun dispozitiv mobil. 
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016