Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dependenta de tehnologie: Pericolele ascunse

Tags: dependenta de tehnologie, retele de socializare, jocuri video, internet, simptome

Fie ca este vorba de telefonul mobil, de televizor, sau de internet, fiecare dintre noi este dependent de ceva din sfera tehnologica. Dependenta de tehnologie nu este un subiect nou, fiind comparata chiar cu dependenta de droguri sau de jocuri de noroc.
Iata care sunt principalele tipuri de dependenta de tehnologie si simptomele aferente:
 
Dependenta de internet: aceasta este cea mai raspandita. Aici intra jocurile de noroc online, jocurile multiplayer, retelele de socializare si dependenta de site-urile pornografice. Iar semnele acestei dependente sunt urmatoarele:
-         minti cu privire la timpul petrecut online. Timpul excesiv petrecut online este o cauza principala a depresiei.
-         ai impresia ca internetul iti aduce unele beneficii pe care nu le ai in viata reala. Personajele fictive din jocurile online te atrag mai mult decat persoanele din viata reala. Incetul cu incetul, te indepartezi din ce in ce mai mult de realitatea inconjuratoare.
-         simti nevoia sa petreci din ce in ce mai mult timp online, ai nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la satisfactia dorita. Devii din ce in ce mai tolerant la amenintarile virtuale si ai impresia ca poti petrece o eternitate online.
-         performantele din viata reala se degradeaza, fie ca este vorba de munca sau de scoala.
-         simptomele sevrajului devin din ce in ce mai puternice, ducand la depresie, agresiune si pierderea individualitatii
 
Dependenta de internet incepe sa fie considerata a fi o boala adevarata.
 
Dependenta de jocurile video – acestea sunt o cauza de ingrijorare pentru multi parinti deoarece copiii lor petrec ore intregi in fata televizorului, concentrandu-se asupra jocului. Iata care sunt simptomele acestei dependente:
-         esti prea preocupat de jocul video incat nu mai observi ce se intampla in jurul tau. Diferenta dintre dependenta de internet si dependenta de jocurile de noroc este aceea ca in jocurile video nu mai ai contact cu timpul real. Poti petrece ore intregi jucandu-te, fara sa realizezi cat timp a trecut in realitate.
-         nu poti rezista tentatiei cand vezi consola de jocuri.
-         adopti o atitudine din ce in ce mai defensiva atunci cand ceilalti iti spun ca ai o problema.
 
Aceasta dependenta este considerata deja a fi o boala, un centru de tratare a acestei dependente fiind infiintat in Amsterdam inca din 2006.
 
Dependenta de retelele de socializare – aceasta este o alta forma a dependentei de tehnologie, ce include folosirea excesiva a site-urilor de socializare precum Facebook sau Twitter. Iata simptomele:
-         preferi sa comunici prin social media decat sa vorbesti realmente cu oamenii. Iti place faptul ca poti comunica cu oamenii fara a fi vazut si ca puterea de a modifica ce ai scris inainte sa apesi pe Enter.
-         ai mereu un sentiment de inferioritate, care te forteaza sa iti actualizezi permanent statusul si imaginea de profil. Simti nevoia sa verifici in permanenta ce fac prietenii tai pe retelele de socializare, in loc sa iti doresti sa te vezi cu ei in viata reala.
-         incepi sa te simti nelinistit daca nu esti in fata computerului sau a telefonului mobil.
-         daca pierzi conexiunea la internet in timpul unei conversatii pe Facebook, te conectezi imediat pe smartphone. In cazul in care nu poti, te simti neputincios si gol pe dinauntru.
 
Majoritatea oamenilor nu isi dau seama ca sunt dependenti de tehnologie pana cand nu este prea tarziu. Plus ca este mult mai usor de ascuns o astfel de dependenta decat dependenta de droguri, de exemplu. Trebuie sa fim constienti ca dependenta de tehnologie ne afecteaza cu adevarat viata, chiar daca pare ceva neinsemnat la prima vedere. 
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4 din 5 - 8 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016