Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Esti dependent de Facebook? Nu esti singurul

Tags: retele de socializare, facebook, dependenta de facebook, simptome, persoane anxioase

Crezi ca esti dependent de Facebook sau ti se spune des acest lucru? Mai multi psihologi din cadrul Universitatii Bergen din Norvegia au realizat un studiu prin care au incercat sa determine care sunt semnele dependentei de Facebook si care sunt persoanele cele mai predispuse sa "sufere" de o astfel de dependenta.
Acestia au identificat urmatoarele "simptome":
- petreci foarte mult timp gandindu-te la activitatea de pe Facebook sau planificand sa folosesti reteaua
- simti nevoia sa accesezi site-ul din ce in ce mai des
- te folosesti de Facebook pentru a uita de problemele personale
- ai incercat sa reduci timpul petrecut pe Facebook, insa fara succes
- devii agitat si anxios daca ti se interzice accesul la Facebook
- folosesti in mod excesiv reteaua de socializare, incat aceasta iti afecteaza capacitatea de lucru/de concentrare asupra studiilor.
 
In cazul in care ai descoperit ca esti intr-adevar dependent, poti sta macar linistit, deoarece nu esti singur – numarul dependentilor este in continua crestere.
 
Specialistii ne informeaza ca exista anumite tipuri de persoane care sunt mai predispuse sa dezvolte o astfel de dependenta. Persoanele anxioase si cele cu tendinte antisociale obisnuiesc sa petreaca mai mult timp pe site, deoarece astfel pot comunica mai usor cu ceilalti. In schimb, persoanele mai organizate si mai ambitioase prezinta un risc mai redus deoarece acestea folosesc reteaua de socializare mai mult pentru dezvoltarea profesionala.
 
Studiul ne indica de asemenea ca femeile sunt mai predispuse sa devina dependente, datorita laturii sociale a site-ului, la fel si persoanele extrovertite. De asemenea, tinerii obisnuiesc sa petreaca mult mai mult timp pe Facebook decat persoanele mai in varsta, prin urmare si acestia prezinta un risc mai mare.
 
Dependenta de Facebook nu difera mult de alte tipuri de dependente, cum ar fi dependenta de alcool, droguri sau alte substante chimice, sustin psihologii. "Este posibil sa ajungem la concluzia ca dependenta de internet este o boala mentala usoara, insa pentru dovedirea acestei ipoteze vor trebui realizate studii extinse care sa demonstreze ca exista o legatura stransa intre aceasta dependenta si factori genetici, biologici si raspunsurile la anumite tratamente," sustin autorii studiului.
 
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016