Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ACTA merge prea departe, sustine Kader Arif

Tags: acta, tratat contrafacere, acordul comercial impotriva contrafacerii, kader arif, proprietate intelectuala

ACTA sau Acordul comercial impotriva contrafacerii este din ce in ce mai discutat in ultima vreme. Noul tratat, ce ar urma sa intre in vigoare in luna iunie a acestui an, in cazul in care va fi votat de Parlamentul European, a starnit numeroase controverse si dezbateri, fiind si motivul pentru care europarlamentarul francez Kader Arif a demisionat saptamana trecuta.
Europarlamentarul francez a demisionat din functia de negociator al tratatului international ACTA pe 26 ianuarie, sustinand ca acesta "merge prea departe" prin restrictiile aduse libertatii pe internet. Acesta sustine ca, desi negocierile in vederea semnarii tratatului au inceput inca din 2007, "Parlamentul European, care reprezinta drepturile cetatenilor, nu a avut acces la acest mandat si nu a avut informatii privind pozitia aparata de Comisie, nici privind cererile celorlalte parti ale acordului".
 
Arif sustine ca ACTA ameninta in prezent libertatea online, accesul la utilizarea medicamentelor generice pentru tratarea diverselor boli, putand de asemenea sa afecteze in mod direct orice persoana care trece granita avand in computerul personal o melodie sau un film fara drepturi de autor.
 
Dupa parerea sa, cetatenii europeni ar trebui sa fie solidari si sa isi exprime ingrijorarea privind semnarea acestui tratat, pentru ca membrii Parlamentului European sa devina constienti cat mai curand de implicatiile semnarii ACTA. Avand in vedere ca ACTA va trebui ratificat atat de catre Parlamentul European, cat si de catre fiecare stat membru al Uniunii, ar trebui de asemenea sa existe dezbateri la nivel national.
 
Acesta a mai adaugat ca in prezent este imposibila o renegociere a tratatului, deoarece 11 parti cheie si-au incheiat deja discutiile la 1 octombrie 2011: "Comisia Europeana a negociat tratatul in numele UE, in baza mandatului acordat de statele membre in 2007."
 
Acest lucru inseamna ca in momentul de fata, tratatul poate fi acceptat, ori respins, nemaifiind posibila modificarea textului. Arif a mai precizat ca pana si titlul acestui tratat este fals, deoarece ACTA nu se refera doar la contrafacere, ci in special la violarea drepturilor de proprietate intelectuala. "Exista o diferenta majora intre aceste doua elemente".
 
Arif si-a exprimat ingrijorarea si cu privire la intensificarea verificarilor efectuate la granite pentru stoparea contrafacerii. "Nu vreau ca oamenilor sa le fie verificate laptopurile si MP3 playerele la trecerea granitei, trebuie sa existe o distinctie clara intre cetatenii obisnuiti si cei care se ocupa cu contrafacerea in scop comercial. ACTA merge prea departe".
 
Tratatul ACTA a fost facut public si poate fi consultat aici.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016