Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat au cheltuit romanii de Craciun si ce buget au pregatit pentru Revelion

Tags: studiu, craciun 2012, cheltuieli craciun, revelion 2013, cheltuieli revelion

Daca este sa luam in calcul sumele cheltuite in acest an, s-ar zice ca romanii nu au fost foarte darnici cu sarbatoarea Craciunului. Si asta nu neaparat pentru ca nu au vrut, ci mai ales intrucat criza eonomica le-a cam secatuit resursele financiare.
Majoritatea romanilor (49%) au cheltuit pentru Craciunul din acest an intre 100 si 500 de lei, arata datele unui studiu realizat de Institutul Roman pentru valuare si Strategie - IRES. 2 din 10 romani au cheltuit cel mult 1.000 de lei, iar 6% au alocat pentru aceasta sarbatoare pana in 1.500 de lei. Sume mai mari au alocat doar 5% dintre respondenti. Totusi, 17% dintre participantii la studiu spun ca au cheltuit pentru Craciunul din acest an sub 100 de lei.

Pentru 40% dintre respondenti, bugetul alocat pentru Craciunul din acest an a fost mai mic decat cel de anul trecut. Pentru o treime dintre cei chestionati, suma alocata este la fel cu cea cheltuita in urma cu un an, iar un sfert dintre respondenti spun ca anul acesta bugetul lor pentru Craciun a fost mai mare decat cel de anul trecut.

12% dintre romani recunosc ca bugetul din acest an nu le-a permis nici macar strictul necesar pentru Craciun. Alti 27% spun ca banii pe care i-au avut la dispozitie nu le-au fost suficienti si au fost nevoiti sa renunte la multe produse. 32% sustin ca suma disponibila le-a ajuns, cu anumite restrictii, iar pentru 27% dintre romani banii pe care i-au avut au fost suficienti pentru a cumpara tot ce a fost nevoie.

Peste jumatate dintre romani (57%) considera ca actuala criza economica le-a afectat mult (28%) si foarte mult (29%) modul in care petrec Craciunul. 14% sustin ca nu sunt afectati deloc in aceasta privinta, iar unul din trei romani se declara putin afectat de criza economic atunci cand vine vorba de Craciun.

Trei sferturi dintre romani au cumparat in acest an cadouri pentru cei  dragi, de Craciun. 57% dintre cei chestionati au primit, la randul lor cadouri, din partea celor dragi.

In ceea ce priveste modul in care au petrecut Craciunul, 99% au ales sa il faca in tara, 88% dintre ei au optat sa ramana acasa, iar 8% au mers in vizite.

In spiritul vechii traditii, o majoritate covarsitoare (86%) dintre romani au consumat carne de porc de Craciun. Mai mult de jumatate dintre ei spun ca au taiat porc, iar unul din patru romani si-a cumparat carnea de porc pentru Craciun din macelarii.

De asemenea, 81% dintre romani au declarat ca obisnuiesc sa impodobeasca brad de Craciun. Mai bine de jumatate insa dintre ei (52%) au ales sa impodobeasca un brad artificial, 4% l-au preferat pe cel din curte, iar 2% au ales un brad in ghiveci.

Tendintele designerilor in ceea ce priveste impodobirea bradului sunt luate in considerare de catre unul din 5 romani (23%).

Rosul ramane culoarea vedeta pentru impodobirea bradului, fiind preferata de cei mai multi respondenti (50%). Albastrul, argintiul, albul si verdele intra si ele in topul preferintelor romanilor.

Ce vor face romanii de Revelion

8 din 10 romani isi vor petrece noaptea dintre anii 2012 si 2013 acasa, in timp ce 7% dintre cei chestionati spun ca vor petrece Revelionul la un restaurant. De asemenea, 3% dintre respondenti vor merge la un hotel sau la o pensiune, iar alti 3% vor petrece la tara.

Aproape jumatate (46%) dintre cei chestionati spun ca vor aloca petrecerii pentru noaptea dintre ani intre 101 si 500 de lei, iar 27% vor cheltui cel mult 100 de lei. Unul din 10 romani va aloca pentru aceasta petrecere intre 501 si 1.000 de lei, 4% cel mult 1500 de lei, iar sume intre 1.501 si 2.000 de lei spun ca vor cheltui doar 2% dintre respondenti.

Pentru 43% dintre participantii la acest studiu, bugetul din acest an pentru Revelion este mai mic decat anul trecut. Pentru mai mult de o treime (36%) bugetul a ramas la fel, iar pentru 16% acesta a crescut fata de anul trecut.
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016