Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine este Tim Cook si poate acesta sa-l inlocuiasca pe Steve Jobs?

Tags: steve jobs, tim cook, apple, actiuni, bani, concediu medical

Odata ce Steve Jobs a demisionat din postul de lider al companiei Apple, presedintele interimar, Tim Cook, s-a trezit in spatele timona celei mai valoroase companii din lume. Cook stie bine dedesubturile Apple, caci este in transee de peste 10 ani, asa ca, pare-se, mostenirea lui Jobs intra pe maini bune.
Dar se poate Cook ridica la nivelul lui Steve Jobs? Mai ramane de vazut. Iluminarea vine chiar din partea lui Cook care nu s-a sfiit sa spuna: "Nu. Este de neinlocuit". Acesta a fost raspunsul la intrebarea "Vei putea sa-l inlocuiesti pe Steve Jobs?" din cadrul unui interviu cu revista Fortune din 2008. 
 
Are dreptate. Oricum, Apple inregistreaza momentan o cresterea care-i va fi suficienta pentru inca ceva vreme. Nu va avea nevoie de proptele.
 
Cine e Tim Cook?
 
Tim Cook a crescut in Robertsdale din Alabama si a absolvit Universitatea Auburn, in 1982. A terminat un MBA in 1988. Inainte de a intra in echipa Apple, Cook a petrecut 12 ani la IBM, dar a fost si vicepresedinte la Compaq.
 
La Compaq a stat doar sase luni, caci l-a racolat Steve Jobs in 1998. In 2007, a fost promovat pe postul de Chief Operational Officer.
 
Cook a primit un bonus de 5 milioane de dolari anul trecut, pentru ca i-a tinut locul lui Jobs in 2009, plus alte 52,3 milioane de dolari in actiuni. Cook face parte si din consiliul director al Nike.
 
In conditiile in care i-a tinut locul lui Jobs de fiecare data cand acesta si-a luat concediu medical, numirea lui Cook drept succesor nu este nicio supriza. In plus, Cook a fost responsabil cua dministrarea operatiunilor curente ale Apple inca din 2005.
 
Dovezi in acest sens au iesit la suprafata cu ani in urma. In 2009, un director Apple declara pentru Wired ca "Tim conduce Apple si o face de multa vreme. Steve este chipul companiei si o persoana extrem de implicata in elaborarae de produse, dar Tim este cel care ia toate design-urile si le transforma in bani".
 
Evolutia Apple in tura lui Cook
 
Daca analizam ce s-a intamplat cu actiunile Apple de fiecare data cand Tim Cook i-a tinut locul lui Steve Jobs, vom vedea ca exista un tipar.
 
In 2004: Cook l-a inlocuit pe Jobs din august pana in septembrie. Pe 6 august 2004, actiunile Apple se vindeau cu 14,89 de dolari pe bucata, cel mai scazut nivel pe o perioada de luni de zile. Pe 8 octombrie acelasi an, o actiune ajunsese deja la 19,53 de dolari. La sfarsitul anului, cand s-a intors Jobs, pretul pe actiune era de 32,20 de dolari.

In 2009:
Cook l-a inlocuit pe Jobs de la mijlocul lui ianuarie pana la sfarsitul lui iunie. Pe 16 ianuarie 2009, actiunile Apple inregistrau iarasi cel mai scazut nivel din ultimele luni: 82,33 de dolari pe actiune. Pe 2 iulie 2009, supriza, actiunea ajunsese la 140,02 de dolari, Apple incheind anul cu 210,73 de dolari pe actiune.
 
2011: Jobs a anuntat pe 17 ianuarie ca pleaca in concediu medical, iar actiunile se roteau in jurul sumei de 340 de dolari per capita. Pe 21 ianuarie, acestea cazusera la unul dintre cele mai mici niveluri ale anului - 332 de dolari pe actiune. Cel mai ridicat nivel a fost atins pe 26 iulie (403 dolari pe actiune). Desi Cook s-a ocupat de operatiunile curente in aproape tot cursul anului, Jobs a facut anunturile importante cu noile lansari ale companiei.
 
Asadar, Steve Jobs pare sa aiba o influenta pozitiva asupra actiunilor Apple atunci cand este la conducere sau cand se intoarce din concediul medical si una negativa cand pleaca in concediu. Dar in tura de anul acesta a lui Cook, Apple a devenit cea mai valoroase companie din lume, iar actiunile au ajuns la cel mai ridicat nivel dintotdeauna.
 
"Tim este tipul care pune mana pe dosarul cu design-uri si le transforma intr-o gramada de bani". Fara indoiala, Apple pierde din capitalul de imagine. Ramane insa de vazut daca si financia va fi afectata.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016