Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Google, anchetat pentru transferarea profitului in paradisuri fiscale

Tags: google, paradis fiscal, taxe, fisc, elvetia, patente, youtube

Google este auditat de Internal Revenue Service (IRS), echivalentul american al Fiscului, pentru ca ar fi evitat plata unor impozite pe venit prin transferarea profitului catre filialele sale din strainatate, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Acesta este artificiul prin care Google a reusit sa-si reduca taxele cu aproximativ un miliard de dolari.  IRS este interesat de modul in care compania a evaluat anumite patente software, precum si alte drepturi de proprietate intelectuala, licentiate in strainatate. IRS a solicitat companiei informatii despre afacerile din strainatate, dupa ce Google a facut trei achizitii importante in ultimii ani, printre care si cumpararea YouTube pentru 1,65 de miliarde de dolari. Trasferarea in strainatate a patentelor obtinute prin achizitiile recente i-a permis companiei sa intre sub incidenta fiscala a unor autoritati straine care percep taxe mai mici.
 
Google si-a redus taxele cu aproximativ un miliard de dolari anual, folosind doua strategii numite "Double Irish" si "Dutch Sandwich", artificii care au presupus transferarea profitului catre filialele din Irlanda, Olanda si Insulele Bermude. Google a raportat anul trecut o rata efectiva de impozitare de 18,8%, pentru cel de-al doilea semestru, procent mai mic decat jumatate din media combinata a Statelor Unite si a ratei legale de 39,2%.
 
Companiile din Statele Unite au venituri de 1.375.000 de miliarde de dolari in filialele din strainatate, bani pierduti de guvernul american care ar fi putut percepe impozite, potrivit unui raport din luna mai, prezentat de JPMorgan Chase & Co.

Transferul profitului in strainatate este o strategie buna in special pentru reducerea taxelor companiilor din domeniul IT si farmaceutic, deoarece colectia lor de patente si drepturi de autor poate fi transportata cu usurinta peste granitele unei tari. Google, Cisco, Facebook sau Microsoft au folosit strategii de reducere a impozitelor prin mutarea profitului catre filiale care deseori nu aveau angajati sau birouri, in asa-numitele "paradisuri fiscale", precum Insulele Bermude, Insulele Cayman sau Elvetia.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016