Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Google ne fura memoria

Tags: google, creier, memorie, studiu, stocare informatii

In vreme ce tehnologia cauta sa iasa mereu din tipare si sa evolueze, omul, dimpotriva, pare sa involueze. Asta pentru ca, in lumea moderna, conectata permanent la internet, el pierde din capacitatea unor functii native. O astfel de functie este memoria.
Google este grozav, un mic magician al informatiei. Foloseste cuvantul potrivit si el iti va deschide in fata o lume intreaga. Simplu, rapid si eficient. Doar ca toate acestea dau dependenta, iar dependenta ne afecteaza memoria.
S-ar parea ca o parte din sarcina creierului de a stoca informatii i-o delegam tot mai des lui Google, iar asta ne face sa ne straduim mai putin in a retine tot soiul de amanunte.
Un studiu efectuat la Univeristatea Columbia din SUA a relevat faptul ca internetul a inlocuit abilitatea creierului uman de a-si aminti date care pot fi gasite cu usurinta online. Practic, suntem tentati mai degraba sa retinem unde anume sa cautam, decat informatia in sine.
Dupa cum computerele utilizeaza hard disk-uri externe pentru a stoca informatia, la fel creierul nostru se foloseste de internet pe post de backup. Multi dintre noi raman rareori fara o conexiune la internet, ceea ce inseamana ca ne putem baza pe el mai tot timpul pentru a cauta ceva online. Drept urmare, deseori uitam informatia despre care credem ca nu vom mai avea nevoie. Si apoi, chiar daca am mai avea nevoie, stim ca internetul si Google ne sunt la indemana.   
Cu alte cuvinte, oamenii nu mai depun niciun efort pentru a memora ceva, cand stiu ca pot cauta informatia respectiva online, oricand si aproape oriunde. Iar atunci cand suntem deconectati de la internet avem un neplacut sentiment de nesiguranta. Simpla pierdere a telefonului inteligent devine tot mai asemanatoare cu pierderea unui prieten drag si pe care ne puteam baza.
„In ziua de azi, nu mai trebuie sa facem eforturi costisitoare pentru gasi ceea ce cautam. Pur si simplu scriem pe Google numele fostului coleg de clasa, cautam articole care ne intereseaza sau acel actor al carui nume ne sta pe limba. Internetul a devenit o forma primara de memorie externa, unde informatia este stocata in mod colectiv si in afara noastra”, spun realizatorii studiului, citati de Daily Mail.   
Iata cum arata creierul Google:

Your Google brain
Sursa foto: Daily Mail
Autor: Lacramioara Vidru


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016