Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum ne asumam esecul si cui apartine vina

Tags: dezvoltare personala, responsabilitate, vina, esec, obstacolele

Ideea de vina, in primul rand, trebuie privita cu alti ochi. Tot asa cum intr-o relatie oamenii tind sa arunce vina unul pe celalalt, tot asa in eforturile pe care le depunem zi de zi si in confruntarea cu obstacolele, avem tendinta de a pasa cuiva responsabilitatea.
Chiar si atunci cand intarziem la o intalnire, de vina e traficul sau soferul de taxi si niciodata noi chiar daca suntem singurii care ar fi putut fi mai prevazatori si si-ar fi putut organiza mai bine timpul.

Si facem asta fiindca e mai usor sa dam vina pe alti oameni si ca intentia pe care o manifestam imediat e sa ne asumam reusita, nu si esecul.

Iar aceasta tendinta poate fi cel mai usor exemplificata daca ne amintim cum reactionam, de cele mai multe ori, atunci cand primeam o nota buna la scoala. Era, evident, meritul nostru fiindca invatasem. In schimb, o nota mica era mai mereu din cauza profesorului, din cauza materiei prea dificile, a timpului de invatare prea scurt si asa mai departe.

O materie care "oricum nu ne va ajuta mai departe" ajungea astfel sa poarte toata responsabilitatea pentru o nota mai mica. Acest tipar de gandire ne face astazi insa sa dam vina pe alti factori externi in loc sa ne oprim si sa analizam ce am facut sau, dimpotriva, nu am facut pentru a ne trezi in situatia respectiva.

Sa dam vina pe altcineva sau pe altceva pentru imprejurarile actuale inseamna sa cedam in fata hazardului si sa nu ne asumam responsabilitatea tocmai pentru lucrurile pe care, in fapt, le putem controla si schimba.
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016