Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce e caracterul important pentru castig

Tags: dezvoltare personala, caracter, cele 7 deprinderi, stephen covey, selma yusuf, integritate

In piramida alimentelor, painea, cerealele integrale, orezul si cartofii se afla la baza unui regim alimentar sanatos si echilibrat. In acelasi fel, la baza modului in care functionam ca indivizi in societate, caracterul este o trasatura definitorie si esentiala.


Vorbind despre caracter ca fundamentul unei relatii de leadership interpersonal, Stephen R. Covey, autorul cartii Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace. Lectii importante pentru schimbarea personala, aminteste de cele trei elemente incluse in trasatura amintita: integritate, maturitate si bogatia mintii.

Prin obiceiurile dezvoltate in timp (amintite si in carte), reusim sa ne dezvoltam o vointa care sa ne ajute sa ne tinem de promisiunile pe care le facem si sa fim dedicati angajamentelor pe care ni le luam. Promisiunile pe care le incalcam devin o trasatura a noastra in ochii altor oameni. Iar duplicitatea si abordarea superficiala a angajamentelor nu pot decat sa influenteze negativ relatiile cu ceilalti. Integritatea devine astfel una dintre valorile esentiale care ne formeaza caracterul.

Maturitatea, glumea la un moment dat jurnalistul Selma Yusuf, e cand inveti sa-ti placa spanacul. Mai in gluma, mai in serios, cam asa e. Stephen R. Covey defineste maturitatea ca echilibrul dintre curaj si apreciere. Altfel spus, daca cineva poate sa isi exprime convingerile cu curaj, lasand loc in acelasi timp aprecierii fata de convingerile celuilalt, acela este un om matur.

Cele mai multe teste psihologice folosite in angajare, promovare sau la traininguri, aminteste Covey, sunt facute sa analizeze tocmai acest tip de maturitate. Pana la urma, asta spune multe despre cum te vei comporta in companie si despre cat de bine poti lucra intr-o echipa, precum si in ce masura vei fi obiectiv cand vei aprecia performantele altora.

Iar intr-o relatie in care nu esti singurul implicat (de cate ori se intampla, de fapt, asta in viata de zi cu zi?!), a lua aminte si la nevoile si beneficiile celorlalte parti denota o maturitate "disciplinata" sau, poate, singura forma valida de maturitate, daca acceptam definitia lui Covey.

Bogatia mintii poate fi tradusa si ca o perspectiva larga asupra lucrurilor. Cred ca putem compara aceasta metoda de gandire cu darnicia sau cu convingerea ca "exista destul pentru toata lumea". In viata de zi cu zi, e intelegerea faptului ca nu trebuie sa ne consumam energia incercand sa-i depasim pe ceilalti, ci incercand sa ne autodepasim pe noi.

Cu toate acestea, la nivel global, oamenii considera ca fiecare vecin imbogatit le ia din ceea ce li se cuvine, chiar daca, obiectiv vorbind, au libertatea de a avea la fel de mult. Celor care gandesc astfel le este, de asemenea, destul de greu sa imparta meritele cu alte persoane sau orice fel de profit.

Mai mult, li se pare ca succesul altora le fura sansele de reusita. Chiar daca ii felicita zambind pe castigatori, li se strange inima deoarece reusita altora le aminteste de propriile esecuri. Aceasta atitudine e numai o consecinta a faptului ca cei care gandesc astfel se evalueaza numai prin comparatie cu alti oameni si cu succesul acestora.

De multe ori, se inconjoara de oameni mai slabi decat ei pentru a nu se simti amenintati. A avea insa acea "bogatie" de care aminteam mai sus, inseamna sa fii sigur pe propriile forte, sa stii ca e destul pentru toata lumea si ca succesul altora nu te conditioneaza in niciun fel. A gandi si a actiona astfel inseamna a te bucura de nenumarate oportunitati care vin tocmai de pe urma faptului ca nu te temi sa imparti reusita si meritele cu alti oameni.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016