Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Invata sa spui NU

Tags: spune nu, viata, oameni, prieteni, curaj

Esti angajatul perfect: nu intarzii niciodata, le tii locul colegilor cand lipsesc, stai mult la birou, daca e nevoie de tine. Te duci apoi acasa unde esti parintele perfect: faci cumparaturile, duci copiii in parc si ii culci spunandu-le povesti.
Daca stai insa sa te gandesti un pic, iti dai seama ca nu te simti asa de bine. De fapt, esti extenuat. Problema este ca nu poti spune NU. Si, din aceasta cauza, iti petreci timpul rezolvand prioritatile altora, iar pe ale tale le arunci la gunoi. 

Fa loc in viata ta pentru tine, invatand sa spui NU. Cum?

Cunoaste-ti NU-ul. Identifica ce e important pentru tine si ce nu. Daca nu stii cum vrei sa-ti petreci timpul, nu vei sti nici cum nu vreti sa ti-l petreci. Inainte sa spui NU cu tarie, trebuie sa fii convins ca vrei sa faci asta.

Fii recunoscator. Oamenii nu te insulta cand te roaga ceva. O fac pentru ca au incerdere in tine. Asa ca multumeste-le pentru invitatie. Nu te ingrijora, caci nu inseamna ca vei cadea in ispita de a spune DA.

Spune NU cererii, nu persoanei. Nu respingi persoana, ci doar refuzi o invitatie. Clarifica lucrul asta. Spune-i ca-l respecti sau ca-i apreciezi pasiunea si generozitatea. Roaga-l sa luati pranzul impreuna. Asigura-te ac esti sincer, chiar daca nu-ti place eprsoana care face cererea. Este intotdeauna bine sa fii politicos si amabil, chiar cand nu te oferi sa ajuti.

Explica de ce. Raportul amanuntit al refuzului tau nu conteaza foarte mult. Ci doar ideea ca ai un motiv. Poate esti ocupat. Poate ti se cere prea mult. 

Fii la fel de decis pe cat sunt ei de agresivi. Unii nu renunta asa de usor. Dar, fara a incalca niciuna dintre regulile de mai sus, da-ti voie sa fii la fel de agresiv ca si ei. Te vor respecta pentru asta.

Exerseaza. Alege cateva situatii simple, fara risc, pentru a exersa in a spune NU. Spune NU cand ospatarita te intreaba daca vrei desert. Spune NU cand cineva incearca sa-ti vanda ceva pe strada.

Aduna-ti curajul. Daca cineva este obisnuit sa spuna DA tot timpul, ii va trebui curaj sa treaca la NU, mai ales daca persoana care cere o favoare este foarte insistenta. Te simti ca un prieten rau. Simti ca dezamagesti. Poate crezi ca vei cadea intr-o lumina proasta. Toate aceste lucruri sunt semne ca te reconstruiesti. Fii curajos si accepta ca nu toata lumea trebuie sa te iubeasca. 


sursa foto: www.sxc.hu
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016