Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum negociezi un fratior?

Tags: copil, mama, mostenitor, familie, negociere

Poate parea ciudat titlul, dar este, intr-adevar, vorba de o negociere. Ganditi-va si la sarmanul prim-nascut: toate jucariile sunt ale lui, toate zambetele ii sunt adresate numai lui, fondul de studiu este numai pentru el, camera colorata e numai a lui si, mult mai important, mama este a lui.
Echilibrul se strica definitiv la intrebarea pusa cu jumatate de gura de parinti: "Ti-ar placea o surioara sau un fratior?". Normal ca raspunsul este NU, mai ales ca majoritatea incep sa-l agreseze pe bietul copil cu tot felul de ipoteze care sunt, de fapt, amenintari al adresa statutului lui de prim si unic mostenitor al averii familiei.
 
"Bicicleta asta ii ramane lui bebe", "jucariile astea sunt de bebelusi, tie nu-ti mai trebuie" sau, si mai rau, "o sa-i luam si lui bebe o cana la fel". Dumnezeule!!! Oare chiar nu intelegeti ca nu mai e nevoie de niciun alt copil prin preajma?! Las’, ca o sa fac eu un taraboi, sa nu mai vrea nimeni niciodata sa vada sau sa miroasa carne de prunc!
 
In carti se spune frumos ca trebuie sa-l iei cu incetul, sa-i faci trecerea mai usoara prin strategii bine studiate: cu cat ii explicam copilului mai devreme cu atat mai bine, pentru ca va avea timp sa se obisnuiasca cu ideea si sa inteleaga pe indelete ceea ce se intampla. De asemenea trebuie sa fim cat mai expliciti, pentru a ne asigura ca intelege. Suntem sfatuiti, adica, sa folosim explicatia "venirii berzei" sau, daca avem mintea deschisa, sa apelam la atlasul de anatomie. Si, nu in ultimul rand, sa-l lasam sa aleaga numele viitorul venit.
 
Aici e o noua problema: daca e de acelasi sex, e in regula, caci se poate simti superior (sunt mai mare, eu ma duc la gradinita, mananc singur etc.), dar, daca nu, atunci lumea devine iar un loc dusmanos. 
 
Cum se poate trece peste toata aceasta furtuna de sentimente? Simplu, daca folosim logica copilului ("sa-i gasim si lui bebe o mama, sa nu fie singur!"), foarte greu, daca gandim ca niste maturi.
 
Aici intervine adevarata arta a negocierii...


 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016