Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tu cum iei cele mai bune decizii?

Tags: decizii, ratiune, inima, mecanica inimii, hotarari

Cred ca daca am avea cu totii in interior un ceas cu cuc asa cum avea baiatul din Mecanica inimii, ne-ar fi mai usor sa ne dam seama de dinainte care sunt deciziile bune si care nu. Poate ca tacanitul ceasului ne-ar avertiza mai usor de greseala pe care suntem pe cale sa o facem sau poate ca un arc sarit ne-ar opri de la a lua o hotarare pe care sa o regretam ulterior.

Chiar si asa, cu ceas sau fara, tot de inima ar trebui sa ascultam. Fiindca ratiunea, oricat ar fi ea de ratiune, se ghideaza dupa niste parametri pe care inconstientul nostru nu-i ia in calcul. Sa ne imaginam ca ar trebui sa ghicim un traseu pe care sa il urmam in timp ce privim cerul noaptea. Vedem stelele, dar nu le cunoastem pe fiecare in parte. Ghicim sau doar banuim unele constelatii. Ceea ce exista insa cu exactitate acolo ramane insa ascuns privilor noastre.

Ratiunea e ca un cer cu stele, o intelegem doar la suprafata desi ni se pare ca o cunoastem cat se poate de bine. Oricine ar putea spune, cu mana pe inima, ca stie cum arata un cer cu stele.

Cum ramane insa cu mecanismul inimii? Cum punem in echilibru sau, dimpotriva, in dezechilibru, inima si ratiunea? Cand lasam vocea inimii sa castige? Si, ce e mai important, o lasam sa castige intotdeauna?

Personal, am ezitat mult intre astfel de extreme. Si le spun extreme fiindca nu cred ca am gasit vreodata o cale de mijloc. Dar timpul a dovedit ca toate deciziile aparent pragmatice, toate hotararile in slujba carora a fost pusa ratiunea au avut un singur rol: sa-mi dovedeasca faptul ca ar fi trebuit sa "gandesc" cu inima.

Asa ca, dupa multe astfel de experiente in urma carora concluzia era intotdeauna aceeasi, inima a preluat fraiele si bine a facut.

Semnalul pe care l-am identificat din partea inimii si pe care l-am transformat mai apoi in sfat e urmatorul: daca te strange inima, nu-i cea mai buna decizie.


Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

edi 18-Feb-2013 09:34:38
Nu e cu nimic mai adevarat ca e mai bine sa ascultam "glasul inimii" decat "glasul ratiunii". Daca nu suntem subiectivi cu noi insine si analizam "la rece" putem sa vedem ca in viata au fost uneori mai bune deciziile ratiunii, doar ca nu vrem sa le admitem. Mai mult... afirm ca majoritatea deciziilor le luam prin ratiune si nu "prin inima" si este foarte bine asa. Cum ar fi sa sarim la beregata oricui ne este antipatic si ne vine sa il facem praf? Cum ar fi ca barbat sa iti urmezi inima si sa iti lasi familia dupa orice tipa care iti da o erectie? Cum ar fi sa spunem tot ce gandim si sa jignim oamenii? Tocmai ratiunea este cea care ne deosebeste de animale si nu inima, adica sa iti urmezi instinctele. Dar nu vrem sa vedem asta, ci vrem sa vedem numai acele rare situatii cand ai oscilat intre doua decizii contradictorii, ai ales ratiunea si ti-a parut rau, desi e posibil ca si invers ar fi fost rau, dar nu ai de unde sa stii, ci doar sa presupui ca ai fi fost mai bine sau mai fericit. Bineinteles ca majoritatea cititorilor de sex feminin ai acestui articol fac legatura doar intre doua situatii: cea in care si-au ales perechea dupa criterii rationale, gen stabilitate sau potenta financiara si au regretat pe fat-frumos. Sau au ales sa fie avocat, doctor etc tot pt bani si in final au ramas cu gandul ca mai bine erau profesoare de pian sau cantarete... Dar acestea sunt cazuri particulare si nici acestea nu dovedesc ca alegerea inimii e intotdeauna mai buna si preferabila. Deci....

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016