Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cinci mari minciuni despre social media ROI

Tags: social media, roi, social media roi, bani, marketing

Cautarea drumului catre return on investment este o problema veche cat lumea. Si sa nu uitam zicala care spune ca jumatate din banii cheltuiti pe publicitate sunt aruncati pe apa Sambetei. Dar care jumatate?
Social media marketing trebuia sa rezolve problema ROI creand interactiuni cu brandurile care sunt  usor de monitorizat. In practica, le-a dat companiilor mai multe date decat stiu sa manevreze. Nu trebuie insa sa dam vina pe social media pentru ceea ce este o problema de business. Confuzia cu privire la social media ROI apare cand elaboram campanii imperfecte, cand punem intrebarile nepotrvite si devenim obsedati de date putin importante.
 
Social media poate oferi o plusvaloare, dar nu se poate crea o prezenta in acest spatiu ca abia apoi sa incercam sa vedem care este greutatea acesteia. Trebuie sa integram ROI in tot ce facem online. 
 
Numai ca sunt multe idei preconcepute despe ROI. Iata cinci dintre ele:
 
1. ROI nu conteaza. Odata ce decidem asta, deschidem usa tuturor tipurilor de gandire magica. Nu inseamna ca trebuie sa ignoram social media, daca nu putem genera imediat ROI. Chiar daca nu putem stabili un procent exact al ROI, simplul fapt de a-l avea in vedere asigura rigoare marketingului nostru, caci vom continua sa testam, rafinam si retesta tot ce facem pe baza unor tinte clar definite.

2. Social media nu costa. Social media consuma timp si timpul este valoros. Pe masura ce ne crestem prezenta in online, va trebui sa platim pentru instrumente aditionale. In orice caz, trebuie sa luam in considerare cel putin contravaloarea timpului alocat.

3. ROI se refera doar la cifra de vanzari. Daca vrem sa percepem beneficiile complete ale eforturilor in social media, trebuie sa ne uitam la economiile pe care ni le aduce. Daca platim mai putin pentru un lead, imbunatatim eficienta serviciului clienti sau atragem noi contracte, generam ROI.

4. ROI poate fi masurat si cu alte instrumente in afara de bani. Fanii nu sunt ROI. Nici retweet-urile sau comentariile pe blog sau orice
alta forma de partajare sau implicare in social media. O simpla interactiune in social media cu un client poate duce la o vanzare sau la economisirea unor bani, dar minunea nu se intampla de fiecare data. Asa ca nu are sens sa masuram astfel de interactiuni si sa punem semnul egalitatii intre ele si succes. ROI poate fi masura doar in banii castigati.

5. Identificarea ROI necesita doar cateva calcule pe un colt de hartie. Nu putem sa adunam cate un euro per fan. Procesul de calculare a costurilor si beneficiilor social media variaza in functie de tactici si tinte.

 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016