Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 intrebari pe care nu ar trebui sa le pui la interviu (plus 5 obligatorii)

Tags: dezvoltare personala, interviu, ce intrebari sa pui la interviu, job, angajare

"Deci, ai vreo intrebare pentru mine?" este refrenul care se repeta la finalul oricarui interviu. Tinand cont ce dezastru este acum pe piata muncii, trebuie sa te pregatesti foarte bine pentru aceasta etapa care te poate duce in finala sau care te poate elimina.
1. Orice legat de salariu sau beneficii
Nu se negociaza salariul inainte ca intervievatorul sa vina cu o oferta. Acelasi lucru este valabil si in cazul zileleor de concediu. Evita, in general, sa pui orice intrebare care presupune ca ai luat deja jobul.
 
2. Intrebari care incep cu “De ce?”
De ce? Tine de psihologie. Aceste tipuri de intrebari sunt puse de persoanele aflate intr-o pozitie defensiva. Daca vrei, de exemplu, sa intrebi “De ce a concediat compania X oameni anul trecut?”, alege varianta mai putin agresiva: “Am citit ca ati avut restructurari anul trecut. Se repozitioneaza compania?”.
 
3. “Cine va este competitia?”
Este o intrebare care arata fie ca esti destept, fie ca nu te-ai documentat deloc. Fa-te prieten cu Google inainte de un interviu si pune intrebarea doar daca stii ceva si vrei sa initiezi o conversatie aprofundata!
 
4. “Cat de des faceti evaluarea angajatilor?”
Poate te intereseaza politica companiei privind performanta angajatilor sau poate esti doar curios, dar uita de intrebare. Spune despre tine ca te pui in garda, ca nu ai incredere in propriile forte.
 
5. “Pot sa vin mai repede sau sa plec mai tarziu, atata timp cat lucrez opt ore?”
Chiar daca negociezi un program flexibil care sa-ti permita sa-ti iei copilul de la gradinita, specialistii in resurse umane spun ca e mai bine sa uiti de intrebarea asta. Desi echilibrul viata de familie-munca la birou este una din preocuparile importante ale societatii actuale, nu este si unul dintre criteriile de angajare. Si ii vei da angajatorului impresia ca-ti pasa mai mult de tine decat de nevoile companiei.
 
6. “Pot sa lucrez de acasa?”
Daca fisa postului nu spune asta, nu adu subiectul in discutie. Unele companii le permit unora dintre angajatis a lucreze si de acasa, odata ce si-au dat seama de potentialul lor. Dar un interviu nu este o bun ocazie sa ceri favoruri. Acum trebuie sa-i seduci, nu sa le strangi mana cu usa.
 
7. “Vreti sa va uitati peste referintele mele?”
Interviul nu este o intalnire amoroasa. Este important sa-i seduci si sa-i faci sa te mai cheme la o intrevedere. Daca iti fluturi referintele prea repede, vei parea disperat. 
 
8. Cat de repede pot sa promovez?
Arata ca esti arogant.
 
9. Primesc propriul birou?
Poate te gandesti la asta, dar nu este un criteriu determinant pentru acceptarea job-ului, nu? Daca este, poate este timpul sa-ti reevaluezi prioritatile. 
10. Imi veti monitoriza profilurile de pe conturile de socializare?
Lasa impresia ca ai ceva de ascuns. Tu trebuie sa te asiguri ca nu postezi nimic negativ despre companie sau colegi.
 
Intrebari pe care trebuie sa le pui la interviu
 
1. Puteti sa-mi explicati cultura companiei?
Cere exemple, caci asta te va ajuta si pe tine sa decizi daca vrei sa lucrezi pentru companie.
 
2. Cum v-ati recompensat angajatii valorosi pana acum?
Vrei sa te asiguri ca noua companie isi apreciaza angajatii.
 
3. Ce va place cel mai mult la aceasta companie?
Oamenilor le place sa vorbeasca despre ei insisi, asa ca aceasta intrebare il va incalzi pe intervievator. Este si un  test care sa te ajute pe tine sa te decizi: daca raspunsul este unul aprins, inseamna ca-ti va placea in companie, daca este unul caldut, mai gandeste-te.
 
4. Puteti sa-mi dati exemple de colaborare in cadrul companiei?
Aceasta este o intrebare minunata pentru oamenii care stiu sa lucreze in echipa.
 
5. Care sunt cele mai importante lucruri pe care ati vrea sa le realizez in primele 30, 60 si 90 de zile de angajare?
Aceasta intrebare arata ca esti interesat de valoarea adaugata pe care o aduci companiei, nu numai de ceea ce-ti ofera tie compania/ asteapta-te ca raspunsul sa mearga mai in profunzime decat simplele cerinte privind abilitatile. Profita de ocazie sa aflii ce-i place angajatorului si inghite detaliile pe care le poti folosi in consolidarea relatiei voastre.
 
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016