Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sursele fericirii

Tags: fericire, sursele fericirii, bani, dragoste, sanatate, cum sa fii fericit

Daca va intreb care va sunt scopurile in viata, pot sa jur ca ghicesc 90% dintre ele: sa gasesc dragostea adevarata, sa dau peste o slujba buna, sa cumpar o casa frumoas, sa ma casatoresc, sa slabesc, sa am o familie frumoasa, sa ma bucur de pasiunile mele, sa stau mai mult cu prietenii mei, sa fiu iubit(a), sa-mi implinesc visurile.
Imaginati-va acum ca purtati o conversatie despre slujba perfecta cu un copil de 4 ani care ar decurge cam asa:

“Vreau o slujba buna”.
Copilul de 4 ani: “De ce?”
“Pentru ca sa fac ce-mi place si sa castig mult”.
Copilul de 4 ani: “De ce”?
“Sa ma bucur de viata mea”.
Copilul de 4 ani: “De ce”?
“Pentru ca ma va face fericit(a)”.
 
Daca am lua toate celelalte obiective enumerate mai sus, am ajunge exact la acelasi raspuns: facem totul pentru a gasi fericirea. E demonstrat ca banii, dragostea si sanatatea combinate ne pot creste starea de fericire cu doar 10%. Da, este demonstrat stiintific. Ce inseamna asta? Inseamna ca, daca esti bogat, ai partenerul perfect si esti intr-o stare superba de sanatate, ai fi cu doar 10% mai fericit decat daca ai fi sarac, singur si cu reumatism. Pare fals? Daca aranjam lucrurile asa, poate, dar sa nu pierdem din vedere cele trei lucruri esentiale pe care le cauta vanatorii de fericire si sa raspundem la niste intrebari:
1. Stii pe cineva care are succes financiar, dar este nefericit?
2. Stii pe cineva care are o relatie amoroasa buna, dar pare sa se planga mereu?
3. Stii pe cineva slab si imbracat la moda, dar trist?

Acesti vanatori cauta mereu efricirea si, pe oricata ar pune mana, nu obtin destula. Cei mai multi dintre noi suntem asa: alergam mereu dupa ceva ce ne face fericiti si, cand il obtinem, mergem mai departe. Starea de bine este doar temporara.
 
Iata acum si niste adevaruri despre fericire:
 
• Adevar! Banii, dragostea si sanatatea afecteaza nivelul de fericire cu DOAR 10%. Ceea ce inseamna ca daca lucrurile astea nu merg nu conteaza. Poti sa fii fericit indiferent de aceste circumstante!

• Adevar! Stabilirea unor obiective nu inseamna doar sa alergi sa le atingi. Actiunea in sine este benefica. Nu pleci pe munte fara harta. La fel si in viata.

•Adevar! Oamenii care au ocazia de a-si folosi punctele tari la munca, acasa sau la scoala, in fiecare zi, sunt mai fericiti. Acelasi lucru este valabil si in cazul folosirii talentelor si creativitatii. 

• Adevar! Optimismul scade deschiderea organismului fata de slabiciune fizica si mentala. Optimistii vad starile de rau ca fiind temporare, specifice si adesea cauzate de forte externe. Iar optimismul poate fi invatat.

• Adevar! Exercitiile de exprimare a recunostintei cresc fericirea, scad presiunea arteriala, intaresc sistemul imunitar si reduc depresia.

•Adevar! Este posibil sa fii prea fericit! Suna ridicol, dar, pe o scala de la 1-10, e mai bine sa ajungi pe la un 8 si sa te straduiesti sa atingi 10. 

•Adevar! Procentajul fericirii care ti-a fost transmis prin gene este determinat stiintific la doar 50%. Ceea ce inseamna ca restul de 50% este in mainile noastre si trebuie sa ne asumam responsabilitatea fericirii.

De ce e important sa fim fericiti? Pentru ca oamenii fericiti:

Traiesc mai mult
Au slujbe mai bune
Au salarii mai mari
Fac voluntariat mai mult
Au presiunea sangelui mai scazuta
Au casatorii mai reusite
Isi ating mai multe obiective
Si multe altele.
 
Multe studii au incercat sa sublinieze factorii care determina direct fericirea. Psihologii care sunt adepti ai psihologiei pozitive nu s-au orientat spre factorii specific (oamenii apreciaza lucruri diferite: unora le place sa locuiasca intr-un oras mare, altora la tara, de exemplu), au analizat modul in care oamenii interpreteaza activitatile care-i fac  fericiti. Si asa au descoperit trei surse distincte: placerea, provocarea si intelesul. Acestea sunt ingredientele a tot ceea ce ne face fericiti si pot fi combinate in diverse moduri. 

Placerea pura: Senzatie pozitiva imediata, hedonism. Activitatile care sunt placute (care nu provoaca sau au inteles, in acelasi timp), cum ar fi sa razi la gluma, sa mananci ciocolata, sa citesti, sa inoti in mare, sa asculti muzica, orice te face sa te simti bine pe moment.

Provocare pura: Sentimentul de realizare pe care il avem dupa ce facem ceva ce ne solicita toate abilitatile pentru a rezolva o problema. Sportul, un interviu reusit, scrierea unei carti, chiar si prinderea autobuzului in statie. Nu te bucuri neaparat de activitatea in sine, ci de satisfactia de dupa.

Inteles pur: Orice activitate pe acre o consideram valoroasa, cu un scop minunat. Sa contribui la o actiune sociala, sa lucrezi pentru a plati toate facturile, sa-ti ajuti vecinii, sa mergi la facultate pentru a ajunge doctor. Parintii fac multe activitati din categoria pura a semnificatiei in sine: schimbatul scutecelor, cheltuirea intregului salariu pe copil si trezirea in toiul noptii. Nu sunt activitati grele, nici placute in sine, dar au un scop mai mare decat ele.
 
Daca vreti sa fii mai fericit, adauga una din sursele/ingredientele acestea la tot ce face. Iata cum:

Adauga placere: Foloseste toate simturile, fii alert la ce simti, la ce vezi si la ce auzi. Incearca lucruri noi. Fa-ti un prieten. Razi.

Adauga provocare: Stabileste-ti tinte realiste, dar care sunt inca destul de departe. Fa tot ce ai de facut in mai putin timp. Incearca sa atingi obiective intermediare. Incearca sa ajungi in acelasi loc pe o alta ruta.

Adauga sens: Nu uita de impactul pozitiv al acestei activitati: ce vei putea face apoi din ceea ce nu poti face acum? Gandeste-te ca activitatea te face sa arati bine ca personalitate.
 
Autor: Alina Negrutiu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016