Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa mentii echilibrul intre viata profesionala si cea personala

Tags: viata profesionala, viata personala, echilibru, munca, viata sociala

Ai ajuns la concluzia ca nu poti realiza echilibrul intre viata personala si cea profesionala? De cele mai multe ori, ajungem acasa prea obositi dupa ce am petrecut o zi intreaga la munca si nu mai avem energia necesara pentru a ne ocupa de familie sau pentru a mai avea o viata sociala.
Poti incepe chiar de astazi sa iti organizezi timpul diferit, astfel incat sa acest echilibru viata personala – viata profesionala sa nu ti se mai para imposibil de realizat. Iata cateva idei:
 
1. Invata sa spui "Nu"
Daca iti vine greu sa refuzi invitatiile la diverse evenimente sociale, insa acestea au un impact negativ asupra productivitatii tale, gandeste-te de doua ori inainte sa accepti. Analizeaza mai intai ce efect vor avea aceste evenimente asupra carierei tale. Invata sa spui “nu” din cand in cand.
 
2. Cand ajungi acasa, pune-ti familia pe primul loc 
Cei dragi vor fi ofensati daca stai cu ochii in laptop sau in smartphone toata seara si nu le acorzi atentie. Lasa laoparte toate grijile legate de munca atunci cand ajungi acasa si acorda-ti timp sa te bucuri impreuna cu familia. Vei putea continua ce ai de facut a doua zi de dimineata, la munca.
 
3. Dormi suficient
 Atunci cand ai de terminat un proiect urgent si esti intr-o lupta contra cronometru, e usor sa pierzi din vedere cat timp ai petrecut muncind. Poti chiar sa petreci toata noaptea muncind. Insa, in mod sigur, nu vei putea da randament maxim la ora 2 dimineata, dupa 20 de ore de munca continua. Nu-ti compromite programul de somn. Te vei simti mult mai bine a doua zi daca vei dormi suficient si vei putea realiza de doua ori mai multe.
 
3. Pleaca de la munca la o ora normala
Sigur ca vrei sa faci impresie buna si probabil ai multa treaba de facut, astfel incat stai de multe ori peste program. Insa nu uita ca mai ai si o viata personala. Du-te acasa din timp, fa-ti planuri de iesit in oras, astfel incat sa te poti intoarce mai fericit a doua zi la munca.
 
4. Tine laptop-ul departe de dormitor
Daca vrei sa mai lucrezi si de acasa, cel putin stabileste anumite zone “off-limits” in casa, unde laptop-ul nu are ce cauta. In dormitor, de exemplu, nu ar trebui sa petreci timpul pe laptop sau smartphone, incercand sa termini cel mai recent proiect.
 
5. Spune-i managerului cand esti supraincarcat
Daca proiectele se tot aduna si nu mai esti pur si simplu capabil sa le faci fata in timpul programului normal de lucru, explica-i managerului tau care este situatia. Solicita-i ajutorul pentru a-ti putea administra mai bine timpul.
 
6. Ofera-ti pauze pentru rezolvarea unor probleme personale in timpul zilei
Daca tot petreci atat de mult timp la serviciu, macar acorda-ti din cand in cand pauze de cate 10-15 minute sau mai mult in care sa te relaxezi pur si simplu sau sa dai cateva telefoane, de exemplu.
 
7. Descopera cum poti sa fii mai fericit la munca
Este foarte important sa fi multumit de viata profesionala. Munca nu trebuie sa fie pur si simplu o povara. Pentru a putea mentine un echilibru intre viata profesionala si cea personala, incearca sa te bucuri de timpul petrecut la munca. Spre exemplu, imprieteneste-te cu o colega si luati impreuna pranzul. Cu cat te intelegi mai bine cu colegii de munca, cu atat vei fi mai fericit acolo.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016