Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce postarile negative pot fi benefice

Tags: critici constructive, comentarii negative, blog de afaceri, credibilitate

Credeati ca daca stergeti toate comentariile negative de pe blogul companiei veti avea mai multa credibilitate? Ei bine, nu este asa. Conform unui studiu recent realizat de University of Utah si University of Connecticut, postarea exclusiva de continut pozitiv pe blogul companiei va face mai mult rau decat bine, deoarece riscati sa pareti superficiali si nerealisti.
Este preferabil sa permiteti angajatilor sa posteze nu doar aprecieri pozitive, dar si continut cu tenta negativa, deoarece s-a demonstrat ca astfel credibilitatea blogurilor de afaceri creste, in acelasi timp crescand si numarul de cititori si respectiv expunerea acestora la celelalte postari pozitive.
 
De obicei, cititorii se asteapta ca blogul unei companii sa contina aproape intotdeauna continut pozitiv si destul de plictisitor, insa atunci cand adaugati putina critica constructiva si comentarii mai acide, clientii vor fi mult mai receptivi la produsele si serviciile oferite de companie.
 
Atunci cand o companie permite angajatilor sai sa posteze critici moderate privind produsele, serviciile si politicile sale, nivelul de angajament si numarul cititorilor cresc. Astfel, blogul companiei devine mai credibil, marindu-se sansele ca celelalte postari pozitive sa fie citite si comentate.
 
Totusi, nu trebuie sa exagerati cu postarile negative, deoarece acest lucru ar putea avea efect contrar. Studiul ne indeamna sa pastram criticile constructive la un nivel de 15-20 la suta.
 
Studiul sugereaza de asemenea sa nu restrictionam comentariile negative, fara a le incuraja insa, dar si sa evitam postarile neconstructive, care au tendinta de a discredita compania. In schimb, criticile constructive ne vor ajuta sa identificam din timp problemele potentiale percepute de angajati si sa evitam astfel ca acestea sa devina probleme majore.
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016