Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Supercomputerul care se ia la intrecere cu mintea umana

Tags: supercomputer, creierul uman, neurostiinta, cercetatori, sinapse

Science-fiction-ul, asa cum ni-l amintim inca de pe vremea cand strazile erau pustii fiindca toata lumea se retragea in fata televizorului sa urmareasca Star Trek, pare sa nu mai tina pasul cu realitatea.

Din ce in ce mai multe gadget-uri si tehnologii la care acum 50 de ani doar visam devin astazi realitate sau se apropie cu pasi repezi de transformarea lor in ceva tangibil.

Asa se face ca anuntul potrivit caruia un supercomputer va simula activitatea creierului uman nu mai pare nici pe departe ceva neobisnuit. Putem, cel mult, sa ne miram in continuare de cat de departe a ajuns stiinta si cat de mult ajutor pare sa ofere tehnologia digitala.

Chiar si in acest secol, au ramas nenumarate mistere pe care stiinta nu le-a rezolvat in legatura cu creierul uman. Acest organ ramane in continuare o "masinarie" complicata la care cei care se ocupa de neurostiinta mai au inca de studiat.

E astfel de inteles ca aceasta curiozitate a dus la ideea de a crea un supercomputer care sa simuleze in cel mai mic detaliu activitatea creierului uman.

Proiectul Creierul Uman a primit finantare de 1,6 miliarde de dolari si este dezvoltat de aproximativ 200 de cercetatori, fiind una dintre cele mai ambitioase colaborari de acest fel. Un astfel de proiect necesita echipamente semnificative, astfel ca pentru a introduce simularea intr-un singur computer va fi nevoie de un sistem de o mie de ori mai puternic decat cele mai inteligente supercomputere existente deja.

Proiectul va demara oficial pe parcursul acestui an. Se estimeaza ca va fi nevoie de 10 ani pentru a face conexiunile dintre cele 100 de miliarde de neuroni conectati de 100.000 de miliarde de sinapse aflate in creierul uman.

Sursa: Mashable
Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016