Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dependenta de internet, cea mai noua tulburare psihica

Tags: dependenta de internet, tulburari psihice, retele de socializare, dopamina, concentrare

Dependenta de internet afecteaza din ce in ce mai multe persoane de pe intreaga planeta si se pare ca are efecte aproape catastrofale asupra capacitatii noastre de concentrare. Din anul 2000 si pana in prezent, capacitatea noastra de concentrare asupra unei sarcini a scazut cu 40%, sustin specialistii. Iar in tari precum Taiwan, China si Coreea de Sud, dependenta de internet este recunoscuta ca fiind o tulburare psihica reala.
Se pare ca notificarile primite prin retelele de socializare favorizeaza eliberarea dopaminei, neurotransmitatorul asociat cu motivatia si raspunsul la stimuli din creierul uman. Cu fiecare notificare citita, devenim din ce in ce mai dependenti de retelele de socializare, iar aceasta dependenta nu difera foarte mult de dependenta de substante halucinogene. De aceea ne este atat de greu sa „rezistam” tentatiei de a citi imediat mesajele sau comentariile primite pe retelele de socializare.
 
Conform specialistilor, creierul unei persoane dependente de internet are o capacitate cu 10-20% mai redusa in ceea ce priveste vorbirea, memorarea, controlul functiilor motorii so controlarea emotiilor. Iar cu cat o persoana petrece mai mult timp online, cu atat aceste zone ale creierului sunt „mai atrofiate”.
 
In tari precum Taiwan, China si Coreea de Sud, dependenta de internet este considerata a fi o tulburare psihica serioasa. Cel putin 30% din adolescentii din aceste tari sunt dependenti de internet, in special de jocuri online si retelele de socializare. In Taiwan, specialistii au descoperit ca semnele de depresie si fobia sociala indica dependenta de internet la fete.
 
In 2013, dependenta de internet va deveni o tulburare psihica recunoscuta si in Statele Unite. Printre semnele care denota existenta acestei tulburari se numara:
- petrecerea unui timp indelungat online (cel putin 38 de ore saptamanal)
- simptome de sevraj cand utilizatorul nu are acces la internet
- lipsa interesului pentru alte activitati
- folosirea internetului pentru imbunatatirea starii de dispozitie.
 
S-a constatat ca, intr-o zi obisnuita, omul de rand petrece 8,5 ore in fata monitorului si doar 20 de minute citind o pagina tiparita.
 
Sursa: Mashable
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016