Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

12 trucuri pentru a-ti forma un obicei nou sau a scapa de unul vechi

Tags: obiceiuri, formare obiceiuri noi, deprinderi, consecventa

Ar fi minunat daca ai putea sa faci tot ce iti propui: sarcinile zilnice, sa mananci sanatos, sa faci exercitii fizice regulat, sa inveti o limba straina sau sa renunti la un obicei prost. Cu putin efort si o doza considerabila de disciplina, poti dezvolta un nou obicei in doar cateva saptamani. Iata cum.
1. Ia-ti un angajament pentru 30 de zile
Ai nevoie doar de 3-4 saptamani pentru a dezvolta un nou obicei. Daca reusesti sa treci cu bine de primele zile, care sunt cele mai dificile, va fi din ce in ce mai usor sa mentii obiceiul.

2. Ocupa-te zilnic
Este esential sa ramai consecvent daca vrei sa reusesti. Daca ti-ai propus sa faci exercitii fizice, du-te la sala zilnic in prima luna. Daca te vei duce doar de 2-3 ori pe saptamana, iti va fi mai greu sa iti formezi acest obicei. Activitatile pe care le faci doar ocazional nu sunt considerate a fi obiceiuri.

3. Incepe simplu
Nu incerca sa iti schimbi radical viata din prima zi. Este usor sa te demoralizezi daca ti se pare prea greu. Spre exemplu, daca iti doresti sa inveti cate 2 ore pe zi, fa-ti un obicei din a invata 30 de minute zilnic in prima luna.

4. Fii consecvent
Cu cat esti mai consecvent, cu atat iti va mai usor sa formezi acel obicei. Daca vrei sa incepi sa faci exercitii fizice, incearca sa le faci zilnic, la aceeasi ora si in acelasi loc in primele 30 de zile. Atunci cand toti acesti factori se aliniaza, este mai usor sa ramai consecvent.

5. Gaseste un prieten
Gaseste un prieten care sa iti impartaseasca interesul si care sa te ajute sa ramai motivat atunci cand simti ca vrei sa renunti.

6. Formeaza un ritual
Asociaza activitatea respectiva unei anumite actiuni pe care o faci inainte de a incepe. Spre exemplu, daca vrei sa te lasi de fumat, poti bate din palme ori de cate ori simti nevoia sa fumezi o tigara.

7. Accepta imperfectiunea
Nu te astepta ca toate incercarile sa aiba succes imediat. Este posibil sa fie nevoie de mai multe incercari pana sa deprinzi un anumit obicei. Nu te astepta ca totul sa iasa perfect din prima.

8. Inlocuieste nevoia respectiva
Daca incerci sa renunti la un obicei prost, asigura-te ca inlocuiesti nevoile pierdute. Daca fumatul te ajuta sa te relaxezi sau sa te calmezi, gaseste alte modalitati de relaxare.

9. Indeparteaza tentatia
Nu trebuie sa fii tentat sa faci lucrul de care incepi sa scapi in prima luna. Daca vrei sa slabesti, arunca toate alimentele nesanatoase din casa, daca vrei sa renunti la fumat, arunca tigarile, scrumierele, etc.

10. Noteaza-ti obiectivul
Scrierea obiectivului pe o foaie de hartie te poate ajuta semnificativ in atingerea acestuia. Te ajuta sa iti clarifici ideile si sa te concentrezi asupra rezultatului final.

11. Cunoaste beneficiile
Familiariza-te cu beneficiile aduse de noul obicei. Citeste carti despre beneficiile renuntarii la fumat, ale exercitiilor fizice regulate, etc. Noteaza-ti imbunatatirile simtite dupa o anumita perioada.

12. Cunoaste consecintele
In acelasi timp, trebuie sa fii constient care sunt consecintele in cazul neindeplinirii obiectivului. Este important sa fii realist si sa cunosti efectele negative ale lipsei de motivatie.
                                       
Autor: Adelina Moisan


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 1 comentarii

Traian 04-Sep-2012 09:45:36
Excelent articol !

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016