Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitati prin care sefii isi pot discrimina in mod legal angajatii

Tags: discriminare la munca, loc de munc, preferinte politice, aspect fizic

Discriminarile la locul de munca sunt interzise, deoarece relatiile de munca functioneza pe principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii.
Asadar, este interzis pentru angajatori sa faca diferente intre salariatii sai in functie de sex, orientare sexuala, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, insa nimic nu ii poate opri sa apeleze la discriminare in functie de urmatoarele criterii:

1. Faliment

Desi Codul Falimentului arata ca niciun angajator privat nu poate rezilia un contract de munca al unui angajat in urma unui faliment, mai multe instante au decis ca aceasta dispozitie sa nu se aplice. Asadar, angajatorii au dreptul de a refuza sa angajeze o persoana care tocmai a dat faliment.

2. Preferinte politice

Unele state au legi care interzic cu desavarsire discriminarea pe baza preferintelor politice, insa exista multe situatii in care angajatorii isi pot concedia angajatii pentru simplul fapt ca isi exercita dreptul libertatii de exprimare si opiniile politice.

3. Favoritism

Desi multi oameni considera ca este ilegal favoritismul la locul de munca, de fapt nimeni nu il interzice. Este ilegal sa discriminezi oamenii dupa culoare, rasa, religie, sex, varsta, dar nu si sa ii favorizezi. Daca trebuie sa depui o plangere, trebuie sa fii la curent cu aceste aspecte.

4. Nepotism

Oamenii se plang adesea ca angajatorii isi angajeaza in principiu membrii familiei si prietenii, dar nu este nimic ilegal in asta. Nu este interzis sa iti angajezi rudele, doar daca activezi in sectorul privat. Daca lucrezi de exemplu pentru Guvern, trebuie sa cunosti legea tarii in care se desfasoara afacerea ta, pentru ca fiecare stat are o lege cu privire la conflictul de interese privind angajarea membrilor familiei.

5. Aspect

Sunt foarte putine statele care au interdictii clare privind discriminarea in functie de aspectul fizic si nu exista legi federale care sa le interzica. De multe ori, femeile au de castigat, de exemplu datorita aspectului lor, iar asta este ceva legal. Tu nu apreciezi o femeie frumoasa?

Autor: Ana Tudor


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.9 din 5 - 5 voturi.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016