Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mitul multitaskingului, destramat. De ce nu suntem productivi

Tags: switchtasking, productivitate, multitasking

Multitaskingul si-a dezvoltat de-a lungul timpului si o latura de mit, cea care ne face uneori sa credem ca suntem foarte productivi, ca putem sa rezolvam zece probleme in acelasi timp si ca reusim sa fim cat mai eficienti. In realitate insa, lucrurile s-ar putea sa stea putin mai diferit decat ne-am obisnuit sa credem. Multe voci rasunatoare din marketingul online sunt astfel de parere ca, de foarte multe ori, putem discuta despre switchtasking (trecerea de o la o sarcina la alta - n.r.) si nicidecum despre multitasking.
Switchtaskingul, asa cum a fost denumit, creste nivelul de stress, reduce productivitatea si diminueaza capacitatea de atentie a persoanei in cauza. In momentul in care cineva nu mai reuseste sa isi gestioneze activitatile, iar responsabilitatile zilnice par sa se inmulteasca peste masura, e foarte posibil ca o organizare deficitara sa fie cauza acestei suprasolicitari.

Daca obisnuiesti sa lucrezi cu pagina de mail deschisa, cu chat-ul pornit si, pe deasupra, incerci sa asculti muzica in timp ce iti arunci ochii peste ultimele stiri si te gandesti ce sa faci mai intai dupa ce termini programul, atentia ta nu va reusi sa faca fata cu brio tuturor activitatilor pe care le desfasori.

A trece de la o sarcina la alta in timp ce lucrezi inseamna sa lasi, de exemplu, un e-mail scris doar pe jumatate fiindca ti-a sunat telefonul deoarece un coleg are nevoie de ajutorul tau asa ca abandonezi pe deplin e-mailul si incerci sa iti ajuti colegul, asta pana cand cineva iti spune ca trebuie sa aiba loc o sedinta ad-hoc si asa mai departe. Dupa cum ai observat deja, e foarte usor sa fii tras in toate directiile toata ziua si sa nu reusesti sa rezolvi in intregime o sarcina.

Este insa mai usor sa schimbi mediul decat sa-ti schimbi un obicei. O prietena din alta tara a studiat o perioada in Romania asa ca i-am recomandat salile de lectura din cadrul Bibliotecii Central-Universitare. In aceste sali nu exista insa Internet, iar asta, cel putin pentru mine, este un motiv suficient de bun cat sa ma faca sa merg acolo sa termin un proiect, avand garantia ca nu voi putea sa imi accesez casuta de e-mail sau contul de Facebook la fiecare zece minute.

Prin urmare, daca reusesti sa te desprinzi de mediul care te impinge, de fapt, catre switchtasking, vei vedea ca multe dintre lucrurile pe care le ai acum pe lista vor disparea cat de curand. Mult succes!

Autor: Mihaela Pascu


Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Alte articole similare pentru fiecare cuvant


Newsletter zilnic GRATUIT

Comentarii 0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016